podologie

 

Podologie betekend letterlijk voetkunde. Uit de praktijk blijkt dat veel klachten aan het bewegingsapparaat ontstaan door voetfunctiestoornissen.

Podologie is dan ook een wetenschap die zich richt op het voorkomen en behandelen van voetfunctiestoornissen en voetklachten en de daaruit voortvloeiende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat.

De podologie werkt volgens de methode van de biomechanica. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de toepassingen in het Algemeen DagelijksLeven (ADL) en toepassingen in de Sport.

De binnen de podologie gehanteerde therapie bestaat uit het toepassen van corrigerende of beschermende technieken, zoals ortheses, schoen- en zoolcorrecties. Tevens adviseert de podoloog patiënten om (verdere) voetaandoeningen te voorkomen en te bestrijden.

Hieronder staan een aantal problemen genoemd waarbij de podoloog zou kunnen helpen: Pijn en vermoeidheid in de voeten-Klachten door regelmatige overbelasting van: - Voeten en benen door sport of werk - Voet- en beenklachten bij kinderen in de groei - Pijn door likdoorns of overmatige eeltvorming - Voetklachten ten gevolge van diabetes of reumatische gewrichtsontstekingen

De meeste podologen zijn geregistreerd bij de stichting LOOP. LOOP staat voor Landelijk Overkoepelend Orgaan voor de Podologie. De stichting ziet erop toe dat de bij haar geregistreerde podologen voldoen aan de door haar gestelde kwaliteitseisen door middel van cursussen en seminars.

     
 
© 2011 Harm Bukkems.